Vil du investere i kunst?

Krig, inflation og et hårdt aktiemarked gør det attraktivt at investere i kunst. Flere superrige samlere i verden kæmper om det, der udbydes på markedet. Mange køber kunst af prestige- og passionsmæssige årsager og i stigende grad som investering. Verdens dyreste maleri Salvator Mundi kostede 450 milioner dollars i 2021. Der er således mange penge at tjene på kunst, men risikoen er også stor.   

img-9574

Det gode ved kunstkøb er, at man foruden et potentielt afkast har en herlighedsværdi, som kan nydes mens værdien (muligvis) vokser. Men at købe kunst som investering er svært, markedet går meget op og ned og en stor tilgang af nye kunstenere gør det ekstra svært. Maleriet her er malet på bestilling i de farver kunden ønskede. Læs mere om at få maleri på bestilling.

3 råd om at investere i kunst

1. Få viden om kunst

Selv om de bedste værker i en generation altid vil være noget værd er det lidt af en jungle, når man køber kunst de første gange. Det er nødvendigt med kendskab, hvis det er en investering – og så må der bruges tid på at følge med på nettet, auktioner, sociale medier og hos gallerier herhjemme og i udlandet. Kunst er også præget af mode – lige pt. er landskabsmalerier ikke særlig attraktive. De sælges så billigere, men ingen ved, hvornår eller om de igen stiger i pris.

2.  Lær kunstneren at kende

Det er en god idé at sætte sig ind i hvem kunstneren er og hvor de har udstillet. Ofte kan man finde et godt litografi eller kunsttryk for omkring 5.000 kr, og er de nummereret og signeret ved man, at de ikke er masseproduceret – og de holder lettere deres pris. Specielt hvis man har prominens på sit kunstværk – altså et papir på, hvornår værket er lavet – og hvor det har været udstillet, hvem, der har købt det etc.

Mit bedste råd er dog

3. Køb kunst med hjertet

Der er meget herlighedsværdi i kunst – og alle eksperters råd er, at købe med hjertet. Kunst skal røre dig – værket skal sige dig noget. Min erfaring er, at folk ofte, på en udstilling, falder for det samme maleri. Gallerier melder om samme tendens. Der er måske 30 malerier til salg, men 5 byder på et og samme maleri. Så selv om vores følelser er unikke, så har nogle værker det, der gør, at de siger flere noget. Men det vigtigste er, at de siger dig noget.

Når disse tre råd er givet, vil jeg blot anbefale, at man husker at nyde kunsten. Og ikke kun ser det som en investering, da meningen med kunst ofte er, at den vil sige os noget om os selv og samfundet. Give os en dybere indsigt.

Stort maleri på væggen giver blikfang og energi i hjemmet