Farverige malerier er den helt nye trend
– Få farver i hjemmet

Farverige malerier er trendy – og et hjem med malerier i stærke farver bliver stemningsfyldt, personligt, og farverne giver rummet karakter. Jeg elsker selv farver og at kombinere dem på nye og spændende måder – og bliver glad hver gang, jeg tager en ny farve til mig.

Min erfaring er, at farver er et af de mest betydningsfulde elementer, når folk skal vælge et maleri til hjemmet. Farver påvirker vores følelser. Scroll ned og læs om de forskellige farvers påvirkning

Kontakt mig om farverige malerier

Farverige malerier er blevet trendy

– og et hjem med malerier i stærke farver bliver stemningsfyldt, personligt og rummet får karakter. Se mine farverige malerier. Nordisk stil er kendetegnet ved minimalistisk indretning med hvide vægge, nærmest i stil med et Hammershøi maleri. Trenden er lige nu, at stadig flere danskere giver deres vægge farver – og ikke kun væggene og møbler, med kunst i farver – herunder farverige malerier i stærke farver. Vil du se min kunst, kontakt mig eller ring 20468228.

Mange oplever, at det ser smukt ud med et maleri på den farvede væg – mens andre netop vælger farverige malerier, for at sætte liv og personlighed i rummet.

Se mine farverige malerier her

Farver i hjemmet er vigtigt

Jeg mener, at farver i hjemmet er vigtigt, da farver er med til at skabe stemning, og for mig skaber farver energi og glæde. Farver er faktisk en af de mest indflydelsesrige ting i vores liv.

Selv er jeg meget optaget af farver og bruger ofte farverne så rene, klare og stærke som muligt. Det giver meget power og dynamik i mine farverige malerier. Jeg holder meget af at lege og afprøve forskellige farver i mine malerier.

Ofte falder folk for mine malerier, fordi de godt kan lide farverne. Her taler jeg ikke om bestemte farver, det er meget individuelt om folk er til røde, blå, gule eller grønne nuancer – til hele farvespektret eller til enkelte nuancer.

Abstrakte malerier i stærke farver – store farverige malerier

Farverige malerier er ikke en ny opfindelse. Selv om opfattelse af farver blot er et optisk fænomen, har mennesker gennem tiden lagt tolkninger ind i de forskellige farver. Og mange kunstnere er optaget af farver og tillægger det stor betydning i deres malerier. Således har Kandinsky udtalt, at farver har direkte indflydelse på sjælen. Monet har sagt, at farver bringer ham glæde, og Van Gogh, at maleriet bliver poesi, når farverne er arrangeret godt. Se landskabs- og naturmalerier med farver.

 Mange af mine ofte abstrakte malerier har varme farveharmonier med kraftfulde og komplementære farver. Røde nuancer kombineres ofte med klare grønne farvestrøg og blå harmonier med glade farver af gult og orange. Det giver mine abstrakte malerier stærke farver med energi og dynamik.

Maleri med pangfarver er flotte

Maleri med pangfarver har stærke klare farver. Det gør maleriet moderne og er noget meget andet end guldaldermaleriernes mørke og brunlige toner. Maleri med pangfarve signalerer energi og lyser op i rummet. Når jeg maler med pangfarver kombinerer jeg det med neonfarver, som lyser ekstra meget op og med komplementærfarver, som får de rene klare farver til at vibrere, hvorved farverne giver liv og kraft til hinanden.

Er du interesseret i et maleri med pangfarver, så kom og besøg mit galleri i København, Valby. Her kan du se mine mange farverige malerier med skønne, stærke og rene pangfarver.

Hvad betyder forskellige farver?

Vores farveopfattelse bliver af forskere i dag placeret i den limbiske del af hjernen. Den del, der står for vores følelser. Dermed er vores opfattelse af farver koblet til følelser og vores underbevidsthed.

Se flere farverige malerier med mennesker.

Farver stimulerer altså vores hjerne på meget forskellig vis. De associationer, som vi får af farver, er således både individuelle, kulturelt indlært og til tider biologiske. Derfor kan det være for generaliserende at tillægge bestemte farver almengyldige associationer.

Her er alligevel et lille overblik over den betydning, vi kan tillægge forskellige farver.

Det blå maleri – om farven blå

Det blå maleri kan have op til 111 nuancer af blå. Nogle undersøgelser viser, at farven blå er mest populær.

Før 1822 blev den smukke dybe blå ultramarin fremstillet af halv-ædelstenen lapis lazuli. Den kostede lige så meget som guld per gram. Det er den blå farve, jeg synes er allersmukkest. Den skal sættes på med omhu, så den fortsat er livlig og har dybde.

Mange holder af et blåt maleri i soveværelset, da blå udstråler harmoni og har en beroligende effekt, så vi falder ned og trækker vejret mere roligt.

Læs mere om at opleve kunst på forsiden

Røde malerier – om farven rød

I røde malerier er rød ofte en signalfarve, der fanger opmærksomheden og får hjertet til at slå hurtigere.

Man siger, at rød er den farve, vi ser først, og den vi husker længst. Jeg synes, farven rød har meget varme, og farven repræsenterer da også kærlighed og glæde. Rød er en dynamisk, forførende farve, som giver maleriet liv og energi.

Jeg bruger ofte rød i mine dansemalerier og gør brug af liv og dynamik i farven. Rød kan opleves som dramatisk og opmærksomhedskrævende, hvilket passer godt med malerier af bevægelse og energi.

Gult maleri – om farven gul

Gul er et universelt symbol på solen. Derfor bliver et gult maleri ofte forbundet med optimisme, glæde og energi. For eksperter i farvelæren er gul en modstridende farve: Den repræsenterer både godt og dårligt. Både optimisme og forståelse, men samtidig jalousi og svigt. Tænk på Edvard Munchs ”Jalousi” og ”Skriget” i modsætning til Van Goghs solsikker. Her udstråler gul meget forskellige stemninger.

Som kunstner må man være meget opmærksom på hvilke andre farvenuancer, man blander sine gule nuancer med for at få den farve og effekt, man ønsker. Se farverige abstrakte malerier.

Nogle gange bruger jeg selv en lidt kølig gul som kontrast til de varme røde og orange farver i mit maleri, da en gul kølighed giver endnu mere varme til de røde nuancer.

Grønt maleri – om farven grøn

Grøn repræsenterer spirende kærlighed og udstråler vækst og fornyelse. Et grønt maleri kan hjælpe os med at slappe af, trætte øjne har det fx bedst, når de ser på grønne farver. Jeg oplever også, at der er flere og flere, der vælger grønne nuancer på deres vægge. De er ikke så anmassende og indeholder som blandingsfarve både harmonien fra det blå og glæde fra det gule

Da det er en blandingsfarve, kan den let blive grumset eller beskidt. Det kan også være smukt, men når jeg maler i klare stærke farver, skal den grønne nuance matche de andre farver – og derfor blander jeg den så klart som muligt. Når det lykkes, synes jeg, at smukke grønne nuancer giver maleriet harmoni og ro.

Orange malerier – om farven orange

Min mest benyttede farve er orange. En blandingsfarve af gul og rød, der giver et skønt pift i mange farvekombinationer. På en udstilling sagde en af de besøgende, at hun ikke brød sig om orange malerier, men gerne ville have et af mine malerier. Jeg kiggede rundt på mine billeder og så, at alle havde orange. Jeg er vild med orange. Orange skaber følelsen af balance, velkommenhed og varme. Den orange farve kan være med til at gøre os mere opmærksomme og muntre. Orange siges at fremme kommunikation, afspejler følelser og varme. Det lykkedes mig dog at male et lille udvalg af malerier til hende uden min yndlingsfarve.

Farvernes magi – en musikalsk oplevelse

Jeg er optaget af farvernes magi – og at lege med de forskellige farvers udtryk. Ved at bruge stærke klare farver ønsker jeg at sætte farver og dermed sansningen fri. Noget den russiske kunstner Wassily Kandinsky (1866-1944) også opfordrede til i hans opgør med det mere traditionelle maleri. Dengang lå malingen tungt på maleriet, således at farverne blev dæmpet. I mine farverige malerier i stærke klare farver ønsker jeg, som de ekspressionistiske malere, at give dig en mere direkte adgang til maleriet gennem dine sanser. Det gør jeg med de rene og klare farver.

Forskere i dag bekræfter, at fra fødslen er vi skabt, så farver helt ubevidst styrer vores sanser. Selv om hver enkelt farve har sin egen virkning, påvirker farverne også hinanden og agerer på forskellige måder på lærredet

Farver vækker forskellige følelser

Kandinsky har sammenlignet de følelser farver vækker med musik. Jeg maler dog ikke selv efter musik, da jeg bliver så optaget i processen, at jeg lukker alt andet ude og bliver opslugt af den dialog, jeg har med maleriet, mens jeg maler. Dog er der meget rytme og musiske elementer i mine malerier. Se fx dette maleri.

Billedet er som at høre musik og når jeg lukker øjnene ser jeg dyr bevæge sig. Se flere abstrakte malerier med dyr her.

Farverne vælger jeg helt ubevidst ud fra mine følelser her og nu. Jeg tænker således ikke på, hvordan du oplever farven. For vi oplever farver helt forskelligt og allerede i 1800-tallet talte Goethe om den additive farvelære, der bygger på, at vi selv lægger viden og fantasi til, når vi ser en farve.

Goethes farveteori blev i 1960 suppleret af Johannes Ittens med den subjektive farvelære. Ittens fremhæver, at hvert menneske har sin egen farveopfattelse. Så når I i familien ikke kan blive enige om, hvilken farve maleriet skal have, er forklaringen, at vi kan lide forskellige farver.

Her kan du høre mig fortælle om farven rød

Har du lige malet, er flyttet eller ønsker personlighed i hjemmet kan et farverigt maleri give wauw effekt. Et farverigt maleri kan være alt fra røde nuancer til blå farver, hvor det farverige maleri passer til andre ting i hjemmet. Det kan være i stærke klare farver, som giver et dynamisk farvespil på væggen. Farverige malerier giver personlighed og oplevelsen af at få nyt hjem.

Egentlig er det meget enkelt – du skal vælge farver, du kan lide. Har kunstneren ikke den farvekombination, du ønsker, kan du ofte bestille et maleri med dine yndlingsfarver. Det er vigtigt, at det farverige maleri spiller op til farverne i puder, plaider, tæpper mm og møbler. Ofte kan du få malerierne med hjem på prøve, så du kan vurdere farverne i de rette omgivelser.

Farvepsykologi har eksisteret i over 100 år og givet bud på farvernes universelle egenskaber. Rød kan få blodtrykket til at stige, hvorimod blå kan få det til at falde. Det er ikke en eksakt videnskab, og der er individuelle forskelle på, hvordan farver påvirker os, fordi farver giver associationer til andre oplevelser, som påvirker vores humør. Generelt signalerer mørke farver ro, lyse signalerer energi.

Et maleri ændre fuldstændig karakter efter væggens farve, derfor kan en ensfarvet væg gøre en stor forskel for maleriets udtryk. Maleriet kan falde helt igennem eller maleriet kan træde i karakter. Mange farverige malerier er også flotte på en hvid væg, selvom en farvet væg kan få maleriet til at træde smukkere frem. Få maleriet hjem på prøve og se hvordan det passer på væggen.