Find glæde og håb – gennem kunsten

I en tid med mange udfordringer, som verdenen åbenlyst står overfor kan det føles nødvendigt at invitere glæde og livsenergi ind i dagligdagen. Jeg vil give mit bud på, hvordan man gennem og med kunst kan gøre dette. Du er også velkommen til min kunst- og vinsalon fredag 2/2 mellem kl. 16-20, Ansgars Alle 9, Valby og tale mere om kunst, glæde og livet.

Måske kan det lyde lidt uansvarligt med så mange udfordringer, at tror på, at kunsten kan være medskaber af mere livsenergi og derved muligvis give svar på nogle af udfordringer. Selvfølgelig løser kunst ikke alt, men det kan være et blandt mange svar. Kunsten kan øve os i at være nysgerrige på andres synspunkter og måske opleve, at der er spændende og skønne elementer, vi sammen kan glædes over. Kunst kan give et andet fokus, så vi måske kan fokusere mindre på det, vi er uenige om – og mere på de glæder, muligheder og oplevelser livet tilbyder – også selv om vi fortsat skal kunne diskutere og være uenige.

Kæmpe stort maleri i smukke blå og røde farver med masser af bevægelse - måske en dansende flok.

Forskning viser, at jo mere vi beskæftiger os med glæde, jo mere glæde er der at beskæftige sig med – jo større glædesmuskel kan man sige. På samme vis må vi bevare håbet, for deri ligger drivkraften til at handle. En kunstner, der bl.a. bruger kunstner til at ændre verdenen er fotografen JR, hvilket du kan høre om i hans TED-talk. Du kan også gå på kunstudstilling med andre og holde fast i diskussionen – også når I er uenige om værket. På Galleri Weppler tilbyder jeg også både foredrag om kunst og kunstens betydning, holder kunst- og vinsaloner, hvor jeg faciliterer et måde at tale om kunst og oplevelser på samt afholder kreative event hvor alle deltagere er med til selv at skabe.

Brug kunst til at få glæde

Selv bruger jeg kunsten til at skabe glæde og håb. Både ved at nyde kunst af alle slags – kunst, der provokerer, kunst der skaber nysgerrighed, kunst til at nyde, kunst der danner relationer.

Det er ikke sikkert, at kunst ræsonnerer med det, der påvirker dig. For mig bruger jeg kunsten til at erstatte negative tankemønstre med mere konstruktive – på samme vis, som jeg kan gøre det ved at gå i naturen. Forfatteren Ross Gay skriver i bogen The Book of Delights, at man kan lægge mærke til ting i dagligdagen, der glæder en. Det kan være solens stråler, det kan være et lille barn på cykel, det kan være hundens velkomstbjæf eller det kan være et særlig stykke kunst. At glædes over dette, er med til at udvide vores glædesmuskel og give os håb.

Stort blåt abstrakt maleri i dejlige blå farver med masser af bevægelse og såvel stringente som organiske formerFor mig giver kunst både livsenergi og nydelse. Det kan være værkets skønhed, men lige så vel en ny og overraskende fortolkning af noget, man ikke selv havde tænkt på. Kunst kan give liv til vores drømme, forhåbninger og ideer. Det kan sætte vores sanseapparat og tanker i gang, så vi får mulighed for at reflektere og digte med. Og kunst kan få os til at erkende og forstå følelser og stemninger – bedre end 1000 ord.

Det kan være på museum, man nyder kunsten – eller kunsten i ens eget hjem. Jeg tilbyder også kunstudstillinger samt leje af kunst

Kunst forbinder os med vores følelser

Gennem kunsten kan vi mærke, at der er andre, der har det ligesom os. Men kunst kan meget mere end det. Kunsten kan blandt andet:

  • Give glæde og håb
  • Skabe stemning/skabe erindringer
  • Udvikle empati/give forbindelse til følelser
  • Overraske/forny/udvide perspektivet
  • Sætte fantasien i gang
  • Skabe forbindelser og kulturel forståelse
  • Provokere/redskab til forandring eller fastholde status quo
  • Sætte billeder på følelser, man ikke kan forklare
  • Inspirere til selvudfoldelse og kreativitet

Den amerikanske forfatter Catherine Price anbefaler, at man bevidst viser sin påskønnelse, således kan man, når man ser et godt kunstværk – eller noget af det andet, der optager eller glæder en, højt råbe SKØNT. Det – højlydt at give udtryk for sin glæde – er med til at underbygge glæden i sindet – og det er endnu bedre, hvis man deler det med andre.

God kunst er som gode samtalepartnere

Lektor for Kunst og Kulturvidenskab Rune Gade udtaler, at de bedste kunstværker er ligesom de bedste venner – som en dyb samtalepartner, krævende, gådefuld og generøs. Det har inspireret mig til, at jeg i 2024 hver måned vil finde et nyt maleri eller kunstner, at fordybe mig i, samtale med, nyde – og råbe SKØNT, når jeg opdager noget nyt – eller genkender noget, jeg tidligere har tænkt over. Om muligt vil jeg prøve at dele oplevelsen med andre. Også gerne med dig, hvis du kommer forbi mit galleri – galleri-weppler.dk  eller inviterer mig til at tale om kunst og kunstens betydning.

Det bliver min måde i 2024 til at finde glæde og håb – nemlig at nyde kunst.

NB: Februars kunstner bliver som tidligere nævnt fotografen JR, hør hans TED-talk og se hans tankevækkende måde at bruge kunst på.