Bliv inspireret med kunst til boligindretning – Richard Hambleton

Vi bliver i USA. Tidligere har vi mødt Cindy Sherman, som har taget graffitiens preformative og hurtige karakter til sig. Læs om den amerikanske preformencekunstner Cindy Sherman. Men nu skal vi møde canadisk kunstner Richard Hambleton (1952-2017).

Bliver kaldt Godfather af Street art og begyndte I 1970 at lave street art i New York City. Jeg tænker at bo med inspiration fra ham er en rå newyokerstil med skarpe kanter og et industrielt look.

hambleton

Først malede han silhuetter på gaden, som I dag betegnes som Mass Murder . Et oprør mod de mange drab, der på dette tidspunkt var i New Yorks rå kvarterer.

Han malede hvide konturer af figurer liggende på gaden, som lignede de figurer politiet tegner rundt om et offer når de efterforsker et drab. Undertiden tilføjede han rødt for at indikere blod.

Grunden til, at jeg har valgt at tage ham med som kendetegnet på Newyorker stilen, er, at jeg har set hans malerier af sorte silhuetter kaldet Shadowmen på gallerier i New York. De er virkelig vilde, rå og fantastiske. Jeg tænker, at bo i hans stil, så må man have sådan et legemestort maleri af en silhuetmand hængende på væggen.

Han malede de sorte silhuetter om natten overalt på bygninger i New York’s Lower East Side i 1980´erne. Han var på den måde foregangsmand for street art. Han var dog ikke en ensom ulv. Sammen med Keith Haring og Jean-Michel Basquiat, var han en del a den legendariske trio i New York artists, som startede et boom i street art.

Richard Hambleton giver inspiration til boligindretning

Hans figurer er en slags hurtig splashede sorte og mystiske figurer. Han fortæller selv, at de faktisk var så naturtro, at han selv blev narret en gang han holdt udkig – og troede, at der stod en person. Det var jo ulovligt at male grafitti, og han var ofte på flugt fra politiet med pensel og malerbøtte i hånden. Oren Jacoby har lavet en dokumentarfilm med Hambleton, som han nåede at se inden hans tidlige død,. Han siger: “The first time you saw one you’d practically jumped out of your skin because you thought somebody was lurking in the alleyway and was about to grab you and take your money.”

I 1980 chokerede de mange og han blev populær med hans store naturtro figurer. Shadowman har inspireret mange andre kunstnere som den franske Blek Le Rat og hans samtidige Banksy. Hans stil er helt hans egen – og ser man videoen, hvor han hurtigt og enormt sikkert på ganske kort tid tegner en shadowfigur, bliver man målløst imponeret.

Jeg tænker at bo som I hans stil, så er det råt, koldt men også meget moderne.

Ord der kendetegner stilen: Sort, grafik, rå, mursten og tempo