Paula Modersohn-Becker giver inspiration til boligindretning

Når Paula Modersohn-Becker giver inspiration til boligindretning er vi over i det blide og feminine. Tyske maler Paula Modersohn-Becker (1876-1907) var den første kvinde, der i 1906 malede et nøgent selvportræt – og det mens hun var gravid. Maleriet anses som hendes hovedværk og er både gådefuldt, fint og sart. Det hedder selvportræt på sjette bryllupsdag 1906. Hun ønskede sig et barn, men døde i barselseng kun 18 dage efter barnets fødsel i en alder af 31.

Hendes stil er en blanding af realisme, modernisme og symbolisme. Selv om stilen er meget forenklet, så er maleriet rigt på nuancer. Hun var en kvindelig maler, der malede kvinder. Især selvportrætterne, nøgenfigurerne og børneskildringerne. Hun kom med en radikal fornyelse af maleriets formsprog og tematik. Jeg finder hendes stil feminin, levende, dramatisk og sart.

Modersohn-Becker

Når Paula Modersohn-Becker giver inspiration til boligindretning er farvepallette og farvenuancer meget hvidt, okker, brun. Måske er det derfor, at jeg sammen med hendes motivvalg finder stilen feminin. Se mine malerier af mennesker, som også er ekspressionistiske.

På kunstskole for kvinder i Berlin

Hun repræsenterer den tidlige ekspressionisme, var meget aktiv og malede over 80 malerier om året. Hun startede allerede I en alder af 16 med at male seriøst – og i 1900 besøgte hun Paris første gang, hvor hun blev meget inspireret.

Kvinder havde dengang ikke adgang til kunstakademierne, så Modersohn-Becker måtte rejse til Berlin, hvor der var en kunstskole for kvinder. Hendes malemåde er både meget gammeldags og hypermoderne – og hendes stil videreudviklede hun i Berlins gallerier og kunstmuseer.

At bo i hendes stil, så er der vægt på de kvindelige elementer. Pastelfarver på væggene – gerne med et sart tapet med enkelt mønster. Men det er ikke en kvindelig stil med masser af nips. Vi har med en enkelt stil at gøre. der er kun de nødvendige ting i hjemmet, det er ikke overdrevet minimalistisk – men enkelt.

Ord der kendetegner stilen: feminin, levende, ømhed, enkelt og sart.

I en tidligere blog har jeg skrevet om en samtidig kunstner den russisk maler Marianne von Werefkin. Hun har en helt anden tilgang. En blanding af van Gogh, Gaugin og Franz Marc.