Vilhelm Hammershøi giver inspiration til boligindretning

Vilhelm Hammershøi giver inspiration til boligindretning betyder det ro, lys og harmoni. Den dansk maler Vilhelm Hammershøi (1864-1960) er her brugt som inspiration til boligindretning. Og jeg har udvalgt 10 kunstnere, som jeg skriver om og fortæller om, hvordan de kan inspirarer dig i din boligindretning. Se listen på dem nederst i dene blog.

HAMMERSHØI

Rummene udtrykker ro, maleriets interiør er et sted, hvor vi kan komme på afstand af det normale hektiske liv – et retreat, hvor vi kan være nærværende i øjeblikket, hvor der intet unødigt er til at forstyrre os.

Allerede som 8-årig begyndte Vilhelm Hammershøi til tegneundervisning. Moderen mente fra starten, at han var et geni og har gemt alle hans tegninger. Om det har været moderens tiltro, ihærdig træning eller talent, er jo ikke til at vide – nok alle tre ting på en gang. I alt fald blev han i modsætning til andre af samtidens malere hurtigt anerkendt – også mens han levede.

Fotografiets betydning for kunsten

Hammershøis farveholdning er meget fotografisk med de hvide, sorte, grå og brune nuancer. Det nye medie i 1800-tallet, fotografiet, har da også haft stor indflydelse på hans kunst Han fotograferede selv, som mange af samtidens kunstnere og han købte og samlede fotografier, han kunne bruge som inspiration. Ofte med en meget skarp beskæring af motivet, der netop også kendetegner tiden. Denne beskæring er inspireret af japanske tryk, der under impressionismen blev populære i Europa. En skarp og tæt beskæring åbner op for fantasien, for vi ser ikke det hele.  Synsvinklen bliver begrænset. Præcis som hvis vi selv stod og så i et øjeblik. Når jeg ser hans malerier føler jeg mig, som den person i rummet, der står og ser – og netop på den måde skærper Hammershøis malerier vores interesse og aktiverer vores forestillingsevne. Læs også om, hvordan jeg bliver inspiraret af impressionisterne i min kunst.

At det ligner et øjebliksbillede – netop som et fotografi, er et karakteristisk udtryk som ses hos flere af datidens impressionister. Selv om der ellers ikke er mange ligheder med mange af de andre impressionistiske malere, er Hammershøis brug af diffuse linjer også et kendetegn for den tid. Således skaber han en vibrerende og sanselig fornemmelse, som sammen med de fortættede flader og den kraftige lyskilde udefra og ind er med til at fjerne den dystre tone i de ellers ofte mennesketomme stuer. På den måde får vi fornemmelsen af at være i ro med det omkringliggende samfund.

Ord der kendetegner stilen: Ro, nærvær enkelt, let og lyst

Hvis du er mere til flere lyse pasteller og farver, så kan du også se på Anna Anker (1859-1935). Hun er født og opvokset i Skagen. Hendes malerier kunne betegnes som en kvindelig og mere farverig og sanselig Hammershøi.

Bor du som Hammershøj eller Frida Kahlo – eller en blanding?

En af mine veninder sagde til mig: ”Jeg bor som i et Hammershøj maleri”; hvor min anden veninde mere er som den mexicanske Frida Kahlo. Inspireret af deres tanker gik jeg hjem og planlagde en blog, hvor 10 moderne og ikoniske kunstnere kunne give inspiration til boligindretning.

Tanken er at skabe ideer til spændende og levende boligmiljøer måske ved at indrette små oaser, som appellerer til forskellige stemninger, når du får mere at vide om de forskellige kunstnere, og deres malerier, vil du let mærke, hvilke stilarter, der passer til dig. Forskellige stilarter og farveholdninger stimulerer vores hjerner og at indrette vores hjem med små oaser, giver mulighed for at gå på opdagelse og finde nye interessante detaljer.

Lige nu er det mest hippe, at indretningen er autentisk og signalerer, hvem der bor der – gerne med en wow-effekt på væggen. Her oplever jeg en stadig øget efterspørgsel på store farverige abstrakte malerier, som skaber stemning og liv. Brug beskrivelserne som en test til at finde din egen stil og læs her om 10 forskellige kunstnere, deres stil, deres liv – og bliv inspireret i dit hjem.

  1. Vilhelm Hammershøi
  2. Paula Modersohn-Becker
  3. Marianne von Werefkin
  4. Frida Kahlo
  5. Gustav Klimt
  6. Georgia Totto O’Keeffe
  7. Piet Mondrian
  8. Sigrid Hjertén
  9. Richard Hambleton
  10. Cindy Sherman