Trick 6: Bliv inspireret af andre kunstnere

 

Bliv inspireret af andre kunstnere er en gpod ide. Jeg bliver selv ofte inspireret af store kunstnere, som jeg har nævnt med Hokusai ved trick 10, Picasso ved trick 7 og Kandinsky og Mondrian ved trick 6.

Gerhard Richter en spændende og betydningsfuld maler

Da jeg startede på kunsthistorie på Københavns Universitet læste jeg om den tyske maler, fotograf og billedhugger Gerhard Richter (1932), og hvorledes han brugte såvel fotos samt sin rakel til at frembringe virkelig fantastiske abstrakte malerier. Han var også fotograf og brugte fotografiet i sine værker, hvor han skabte tvivl om, hvad der er virkeligt og realistisk – og hvad der ikke er. Han tog den erfaring med i sine abstrakte malerier, hvor han skabte en sløret flade med mange tolkninger.

Jeg havde aldrig selv brugt rakel før, men at se ham bruge den (Du kan se en trailer for filmen om ham og brug af rakel her) åbnede op for en masse nye ideer.

Image 5
Sådan kan en rakel se ud

En rakel er ofte et stykke træ med en gummikant. Raklen presset frem og tilbage på lærredet og giver disse glidende eller opløste former. Egentlig bruges raklen til serigrafitryk se mere om serigrafitryk under trick 1.

Sådan malede jeg et abstrakt maleri med rakel

Efter at have set Gerhard Richter malerier og videoen med ham var mit første forsøg med raklen på et helt nyt hvidt lærred. Vil du selv i gang med at bruge raklen, kan du Her se, hvordan jeg bruger den.

Jeg lagde tre klumper af maling i gyldne og røde nuancer forskellige steder på lærredet – og trak med raklen, så jeg både fik ensfarvede felter og blandede felter.

Ahorn træ i smukke efterårsfarver
Dette maleri er udelukkende udført ved brug af rakel

Flere steder lod jeg lærredet stå hvidt, så jeg kunne male med nye farver, når det andet var helt tørt. Når jeg lader farverne tørre indimellem er det for ikke at få tilfældige mudrede farver. Skal farverne blandes er det bedst selv at styre det på paletten.

Du kan se det færdige maler ovenover. Det hedder ”Et liv i farver” 2020 og det er ret stort 180 cm højt maleri. Jeg har kun brugt raklen – indimellem med cirkulære strøg, med lodrette strøg og med små afbrudte strøg. Selv ser jeg et ahorntræ i smukke efterårsfarver – og flere former ligner ahorntræets blade.

Det er et lag på lag maleri, hvilket jeg også ser at andre langt mere kendte kunstnere anvender, når de benytter rakel, så det vil også være min anbefaling. Stop ikke op efter første forsøg, bliv ved med at trække farve på. Det giver dybden.

Brug rakel til at grunde

Som et ekstra tip kan du vælge at lægge de første lag af maling på det hvide lærred med rakel – det går dejlig hurtigt – og skaber en spændende baggrund til at arbejde videre med. I trick nr. 5 så du, hvordan jeg kommer videre med nogle spændende baggrunde her ved brug af små hurtige lag, hvor jeg var inspireret af impressionisterne.

Vil du se flere af mine malerier gå ind på min hjemmeside her klik på fanen malerier. Du kan også læse om, bliv inspireret af andre kunstnere under Tine Weppler