Trick 9: Brug spartel – skab struktur og dybde

Brug spartel – skab struktur og dybde  er et godt tricks til at give en anden tekstur til maleriet. Selv er jeg så heldig, at jeg har arvet en spartel fra min morfar, der også var maler. Den er meget fast, hvor både almindelige malerspartler og kunstspartler er mere fleksible.

cbart-spartler1
Forskellige typer spartler

Du kan faktisk bruge mange forskellige typer af spartler Du bruger spartlen til at lægge malingen på i tykkere lag, ja, du kan nærmest trykke det på – herved får maleriet struktur.

 

Bruger du kam, børste eller lignende kan du få riller og derved en spændende overflade. Det sidste bruger jeg dog ikke selv. Jeg kan godt lide, at lagene er mere ens. Jeg bruger nemlig spartlen til at lave de bølgebevægelser jeg nævner under trick 10.

Tine Weppler Tiger 80 x 100 cm
Abstrakte dyremalerier i klare glade farver

Du kan se hvordan i mit maleri ”Tiger” (2013). Jeg bruger først min spartel, når den underliggende maling er helt tør, så farverne ikke bliver mudret.

Brug spartel – skab struktur og dybde

Spartlen giver tykkere lag af maling – og dermed kraftige og mere iøjnefaldende farvelag. Bliv derfor ikke for ivrig. Stop op og gå på afstand af maleriet, inden du sætter flere strøg med samme farve. Du skaber harmoni i maleriet ved at farven kommer rundt i hele maleriet. På den måde bevæger beskueren øjnene hele vejen rundt uden at stoppe, hvilket får maleriet til at fremstå harmonisk .

Der kan være udtryk, der faktisk lettest fanges ved at bruge en spartel. Prøv at se på dette abstrakte maleri. Jeg kalder det ”Fjerpragt” (2017).

 

En abstrakt fugl med stor fjerpragt set halvt bagfra
Malerier af fugle i flotte farver

I Fjerpragt får brugen af spartlen malingen til at ligne fjer – ved ikke at fylde farven helt ud. Maleriet er skabt på en blå baggrund, hvor jeg efterfølgende har brugt spartlen til at skabe struktur. Brug af spartel giver nærmest en taktil struktur, fordi malingen bliver lagt på med uensartet tykkelse.

Jeg bruger også spartlen til. at lave lodrette streger, som jeg sætter på ved blot at trække spartlen lodret nedad. De lodrette streger kan være med til at stoppe øjets bevægelse – og gør faktisk et rodet maleri mere harmonisk. Ofte vil de lodrette streger også lede tankerne hen på huse i en storby, hvilket jeg selv benytter mig af i mine mange malerier af New York. Eksemplet her er ”Byen” (2014).

Image 2
Jeg er mere optaget af farverne end selve motivet, når jeg maler. Men holder af, at maleriet har flere tolkninger.

Du kan se flere malerier af huse her.

Du kan se en video med at bruge spartel her.

Sidst i denne video, kan du også se mig bruge spartel på et maleri her.

Spartlen kan også bruges til at trykke mønstre med. Her smører jeg maling på spartlen og trykker ind på lærredet. Jeg gentager dette i en form for mønster. Den trykteknik med at trykke redskaber eller andre ting med maling på lærredet, vil jeg fortælle mere om under det næste trick, der handler om brug af collage og maling.

Har du spørgsmål, så skriv til mig på kontaktsiden.