Aktuelt netop nu: Kvinder og kunst

Både Statens Museum for Kunst og filmen Portræt af en kvinde i flammer sætter fokus på kvinders muligheder som kunstner

Og der er stadig noget at kæmpe for. Lige nu kan vi indtil den 24. maj 2020 nyde Anna Anker på Statens Museum for Kunst, men på trods af den høje kvalitet af hendes dejlige farverige malerier med masser af sollys, var det forsat vanskeligt i slutningen af 1800-tallet at være såkaldt ”kvindelig” kunstner. Det var dog muligt, men der var ikke anerkendelse på linje med mændene. Anna Anker udstillingen er skøn og du kan læse mere om den her.

Også filmen ”Portræt af en kvinde i flammer” har fokus på kvinder og kunst. For selv om der er fyldt med kvinder i malerierne, mente man i 1700-tallet ikke, at kvinder besad samme kunstneriske talent som mænd. Men i 1800-tallet var der et stort behov for at få malet portrætter. De blev brugt til at give en så naturtro fremstilling af en mulig ægtefælle for de mere velhavende familier. Og for at dække efterspørgslen kunne kvinder få lov til at male portrætter. Jeg synes, det er en fantastisk film – du kan læse mere om den her.

At det alligevel selv i 1900-tallet var svært for kvinder at slå igennem kan vi blive overbevist om på Glyptotekets nyåbnede udstilling: ”Samlere i skyggen”, der kan ses fra 28/2-9/8-20. Her er det tydeligt, at det ikke var kvindelige malere, der var et stort samlerobjekt – og Glyptoteket har stort set ladet alle malerier malet af kvindelige kunstnere blive stående i arkivet, således er udstillingen her i 2020 totalt domineret af mandlige kunstnere. Kvinder i kunsten er muser eller portrætteret. Alligevel elsker jeg stadig en tur på Glyptoteket, du kan læse mere om udstillingen her

Men betyder fravalget af kvindelige kunstner noget for kvinder og for kunst. Ja, det gør det faktisk. For lige som vi ser på Anna Anker udstillingen, så kan køn også betyde en forskel på vores valg af temaer, farver og motiver. Og den kæmpe publikumssucces på Statens Museum for Kunst viser, at vi ønsker mangfoldighed og både kvinder og mænd i kunsten og som kunstnere. For som kunster har man mulighed for at sætte farver og form på stemninger og følelser – og her er mangfoldigheden vigtig, da kunst kan åbne op for ny indsigt og fortolkning.  

Farverig abstrkt maleri

Her i mit nyeste maleri ”There will be sunshine when she comes” kan man fornemme en kvinde, men det er den gule farve, der er i centrum.

Billedet udstråler lys og varme – en ny form for Anne Ankers solstråler med endnu mere power til kvinderne. Maleriet er en kvinde i lyset. Den gule farve får ekstra kraft af den Matisse inspireret blå farve. Og ganske rigtigt: de bløde former og de dekorative elementer er også inspireret af Matisse. For mig er maleriet et billede af en kvinde på vej ud. Hun vender ryggen til hjemmet og vasen – og går ud i den vilde farverige natur. For mig symboliserer det en hyldest til kvindelige kunstner i 2020, hvor kvinder og kunst fortsat er et hot emne.

Du kan se mere om maleriet og andre farverige malerier her.