Georgia Totto O’Keeffe giver inspiration til boligindretning

Når Georgia Totto O’Keeffe giver inspiration til boligindretning har vi noget, som mange danskere kan lide. O’Keeffe (1887 – 1986) var en fremtrædende figur i amerikansk kunst. Hun er sågar den første kvindelige kunstner, der er repræsenteret i Det Hvide Hus samling, hvilket underbygger hendes status i kunstens verden. Hun er primært kendt for sine smukke og grafisk stilrene abstrakte malerier af blomster, men det er naturen med al dens mangfoldighed og skønhed i organiske motiver, der har optaget hende karrieren igennem.

Hun drømte tidligt om at blive kunstner og begyndte allerede som 10-årig at gå til undervisning. Den første egentlige anerkendelse kom, da hun som 26- årig, sendte nogle abstrakte kultegninger til New York. Mesterfotografen Alfred Stieglitz, somvar en betydelig person og ejededet berømte galleri 291 i New York, så dem. Han blev betaget af hendes udtryk og ville udstille O´Keeffes kultegninger på galleriet, hvor også samtidens store kunstnere udstillede. En korrespondance kom i gang, og de blev forelsket.

I 1918 flyttede hun på hans opfordring til New York og karrieren tog fart. Stieglitz fremstillede hende meget sensuel i hans portrætter og nøgenbilleder.af hende.

Boliginspiration - kunst giver ideer til indretniung af hjemmet.

Måske er det den myte, han skabte omkring hende, der er skyld i, at hendes abstrakte blomstermalerier ofte tolkes som mandlige og kvindelige kønsorganer. Det kan du selv vurdere ud fra billedet her Black Iris fra 1926.

Selv var hun ikke enig i den tolkning og sagde, at hvis folk læste erotiske symboler ind i hendes malerier, var det deres egen oplevelse.

Skønne blomstermalerier

Når Georgia Totto O’Keeffe giver inspiration til boligindretning og kunst er det fortsat blomstermalerierne fra 20´erne hun er mest kendt for.

At bo som hende er at bo organisk, stilfuld og smukt – og meget minimalistisk. Selv gik hun kun offentlig i hvidt og sort med tøj i rene og enkle linjer. Altid meget æstetisk og naturlig. Så hendes stil passer meget fint ind i mange nordiske hjem – og er langt mere feminint, organisk og følsomt end fx Hammershøi.

De seneste år af sit liv boede hun i New Mexico, hvor hun var faldet for skønheden i de røde og gule klipper i ørkenen. På samme vis som Cézanne igen og igen malede Mont Sainte-Victoire, havde O’Keeffe også sit bjerg, som hun har malet igen og igen. Hun har malet meget smukke malerier af ørkenen, blomster, muslingeskaller, kranier og blade etc. Hun er optaget af farverne, dog i en afdæmpet stil. Selv maler jeg også blomstermalerier – dog i klare stærke farver – se dem her.

Ord der kendetegner stilen: Renhed, organisk, stilfuldt, sensuelt, æstetisk

Tidligere har jeg præsenterer Mondrian,som er en dimentral modsætning til O´Keeffe.