Frida Kahlo giver inspiration til boligindretning

Hvis Frida Kahlo giver inspiration til boligindretning er der farver og mytologiske figurer. Mexicansk maler Frida Kahlo (1907-1954) er nok den aller mest kendte kvindelige maler – og som en af de meget få kvindelige malere, der var gift med en kendt madlig kunstner, har hun fakktisk overhalet Diego Rivera i popularitet og anerkendelse. Lige nu kan hun indtil den 8. november 2020 ses på Louisiana sammen med 7 andre kvindelige surrealister. Surrealismen havde mere end nogle anden bevægelse mange stærke kvindelige kunstnere – hvoraf flere – ligesom Frida Kahlo spilede en stærk og betydelige rolle.

Frida-kahlo

På trods af et alvorligt trafikuheld og deraf mange smerter resten af livet vedblev Frida Kahlo med at male. Hun er inspireret af mexicansk kunst og kultur og hendes kunst signalerer derfor noget oprindeligt. Jeg vil bruge betegnelsen native art, da ordet primitiv kunst, leder tankerne hen på, at vores europæiske kunst er langt mere udviklet.

At bo i stil med hendes malerier eller når Frida Kahlo giver inspiration til boligindretning med farver og kunst, vil det nødvendigvis være sammen med malede tallerkner, etnografiske figurer og masser af farverigt nips og småting. Lige som hendes malerier er beboet med dyr, smykker, planter, kjoler og meget andet. Se mine malerier med dyr her.

En personlig og farverig stil

Det er en meget personlig stil. Frida Kahlo tog både i sine malerier og dagbøger udgangspunkt i sit eget liv og personlige erfaringer. Bl.a. blev hendes smerter efter uheldet inddraget i hendes malerier på en nærmest surrealistisk eller symbolsk måde. Hun ville dog ikke kendetegne sig selv som surrealist, selv om mange har puttet hende i den kasse. Når jeg ser hendes malerier, er det også mere de personlige følelser og erfaringer, der kendetegner hendes stil. Hendes malerier baserer sig ofte på portrættering af smerte og kvinders barske liv med et tydelig figurativt motiv. Ofte er malerierne meget personlige og et vidnesbyrd om hendes livslange forhold til maleren Diego Rivera. At jeg også viser hendes stil ved at vise et selvportræt skyldes, at det er et af hendes mest benyttede motiver. 55 af hendes 143 malerier er selvportrætter.

Jeg har selv besøgt Frida Kahlos hjem i Mexico City, hvor hun levede størstedelen af sit liv – og hvor hun også døde. Det er et smukt blåt hus. Indeni er der gule reoler og grønne døre. På en gang meget mexicansk i det strålende farvevalg og samtidig med jordfarver, flet og træ. Bløde materialer, brændte farver – eksotisk – vævede tæpper og kurve, patchwork.

Ord der kendetegner stilen: Eksotisk, autentisk, brændte farver, folklore, nips

Den surrealistiske stil hos Frida Kahlo er vi langt fra den nordiske minimalisme, som vi så hos Hammeshøi. Og det er igen noget andet ens Gustav Klimt’s sanselige malerier med fokus på det dekorative.